A Durian gyümölcs a világon teljesen egyedi fajta.
Dél-kelet Ázsiában a "Gyümölcsök Királya" néven tisztelik
.
Kedvező élettani hatása miatt rendkívül keresett. Ásványi anyagok és vitaminok gazdag tárháza a durian, szellemileg-testileg fitté tesz, energizál, jelentősen csökkenti a fáradékonyságot, javítja az általános közérzetet, és afrodiziákumként jó hatással van a potenciára is.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az Acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy Acai gyümölcs
.
Nagyon finom trópusi íze van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás.
.
Az amazóniai acai bogyót (melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.
Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin-szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést.
.
Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.
Az omega zsírsavak (6 és 9) nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához.
Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és fenntartják a HDL koleszterin-szintet.
A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban.
.
Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.
Az acai egy majdnem tökéletes aminósav összeállítást tartalmaz.
Az aminósavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához.
Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van. Bőséges forrása az antocianinoknak, melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják.
Az American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) által publikált, a Michigani Állami Egyetemen 2004 decemberében végzett, szakmailag lektorált kísérlet szerint az antocianinok akár 50 %-kal is tudják javítani az inzulin termelést!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mangosztán a "menyország ajándéka"
.
Egyedülálló összetétellel bíró növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon. A xanthon egy erőteljes antioxidáns hatású flavonoid, de a gyümölcs ezenkívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is gazdagon tartalmaz. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blueberry (Kék Áfonya)
.
A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje.
Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi.
.
*Rengeteg értékes anyagot tartalmaz: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket.
*Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor.
*Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást.
*Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
*Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
.
*Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben.
*Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
*Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
*Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
*Javítja a vérkeringést.
.
*Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
*A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére. Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
*Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.Baktériumölő hatással is rendelkezik.
*Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. *Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissessége